Glukoza, czego nie wiesz na jej temat i czym właściwie jest?

Czym w ogóle jest glukoza? Glukoza najprościej mówiąc jest to po prostu cukier prosty.

Możesz spożywać glukozę w czystej postaci dostępnej np. w aptece, czy w sklepach z suplementami diety. Obojętnie jednak jaki produkt węglowodanowy zjesz, organizm i tak na samym końcu przekształcenia ich zamieni w glukozę. O to właśnie chodzi, o cały proces rozkładu wielocukrów, do tego jednego konkretnego jakim jest glukoza.

Wszystko polega na tym, w jakim czasie organizm poradzi sobie z przetworzeniem danych węglowodanów na glukozę, tak jak wyroby z pełnoziarnistej mąki, czy np. brązowy ryż dłużej się trawią przez co organizm dłużej rozkłada węglowodany złożone na glukozę, tak np. w białym pieczywie, czy np w dojrzałych bananach , proces ten zachodzi dużo szybciej.

Owoce posiadają w swoim składzie glukozę oraz fruktozę. Dlatego też często poleca się zjedzenie np. banan po treningu w celu szybkiego uzupełnienia glikogenu mięśniowego właśnie przez glukozę, która niemal natychmiast trafia do celu. Z mojego punktu widzenia, jedzenie owoców jednak po treningu nie jest dobrym pomysłem, gdyż oprócz wspomnianej glukozy zawierają również sporo fruktozy, która nie uzupełnia glikogenu mięśniowego , a jedynie wątrobowy, który jest uszczuplony po nocnym poście wywołany długą przerwą w niejedzeniu.

Jedzenie produktów z fruktozą podczas dnia powoduje, iż krąży ona w krwioobiegu i jeśli nasz bilans kaloryczny w ciągu dnia jest dodatni, zamieniana jest ona przez organizm na tłuszcz zapasowy.
Organizm wykorzystuje glukozę głównie w celach energetycznych. 1 gram czystej glukozy = 4 kaloriom. Glukoza czyli węglowodany są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, m.in. zapewniają utrzymanie ciepłoty ciała, odpowiedzialne są za pracę mięśni oraz organów wewnętrznych. Organizm stara się aby poziom glukozy był zawsze na równym poziomie, aby zachować równowagę, nadmiar tłumi za pomocą insuliny.

Glukoza w stanie wolnym występuje w owocach, sokach owocowych, oraz w miodzie. Także można ją nabyć w proszku.

W organizmie człowieka glukoza jest zmagazynowana w wątrobie oraz w mięśniach. Szacuje się, iż jest jej od 200 do 300 gramów, jednak współczynnik może ten być wyższy w przypadku trenujących osób. We krwi przeciętnie znajduję się 20 gramów glukozy.

Glukoza jest ci niezbędna aby wykonać trening siłowy, który opiera się głównie na treningu beztlenowym. Organizm wykorzystuje glukozę w celach energetycznych. Brak glukozy oznacza, iż twój trening będzie po prostu słaby. Ty będziesz bez sił, mięśnie będą sflaczałe, a co gorsza możesz nawet zemdleć. Jeśli natomiast odchudzasz się i wykonujesz trening kardio, czyli tlenowy, glikogen w tej sytuacji tylko by ci przeszkadzał, bowiem organizm w pierwszej kolejności zawsze sięga właśnie po zapasy glukozy, a dopiero po niej zaczyna utleniać tłuszcz. Najniższy poziom glukozy we krwi jest zaraz po przebudzeniu oraz po treningu siłowym.

Nie powinniśmy jeść zbyt dużo pokarmu zawierającego dużą ilość glukozy. Powoduje to nagły wzrost cukru we krwi, co uruchamia mechanizm obronny przez trzustkę, która zaczyna wydzielać insulinie, aby obniżyć poziom glukozy, jednak, gdy jest jej zbyt wiele, często obniża ją poniżej normy wywołując hipoglikemię.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?


Spadek cukru we krwi powoduję również wydzielanie hormonów stresu, czyli kortyzol. Kortyzol powoduję degradację aminokwasów, które są ci potrzebne do budowania mięśni. Spożywanie czystej glukozy, lub pokarmów bogatych w glukozę powoduje wahania cukru, co za tym idzie, szybciej zaczynasz odczuwać głód.

Są dwa momenty w ciągu dnia, gdy potrzebujesz glukozę. Zaraz po przebudzeniu, aby uruchomić wszystkie mechanizmy zachodzące w ciele człowieka i go po prostu obudzić i nastawić do działania, oraz zaraz po treningu siłowym, gdzie zapasy zostały wyczerpane po ciężkim treningu. Również trening interwałowy obniża poziom glukozy. Nie przesadzaj jednak z dawkowaniem, 20–30 gramów w zupełności wystarczy, musisz jednak pamiętać aby najpóźniej 30 minut po spożyciu czystej glukozy, zjeść pełnowartościowy posiłek, który składa się z węglowodanów złożonych.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Co jeść na kolację, by schudnąć? Przekąski do 100 kcal - jabłko, orzechy, warzywa, nabiał 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Sposoby oczyszczania organizmu z toksyn Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe? Zdrowe słodkości z warzyw 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych 5 weekendowych nawyków, które sprawiają, że przybierasz na wadze Mikstury z 3 składników oczyszczające wątrobę z toksyn Przepisy na lunch poniżej 400 kcal, którego pozazdrości koleżanka z pracy Koktajl oczyszczający z pieprzem, który spala tłuszcz Śniadania, których należy unikać na diecie odchudzającej Sok oczyszczający wątrobę, którym należy rozpocząć odchudzanie Schudła 50 kilogramów, żeby dać nauczkę mężowi. Metamorfoza Betsy Ayala Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający 6 wieczornych nawyków, które powodują, że rano budzisz się grubsza Przekąska z awokado i pestek słonecznika na utratę wagi Napój oczyszczający wątrobę Dziś o zajadaniu emocji słów kilka Jak ograniczyć liczbę kalorii w codziennym menu? Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru)

Popularne w tym tygodniu:

Mikstury z 3 składników oczyszczające wątrobę z toksyn Przepisy na lunch poniżej 400 kcal, którego pozazdrości koleżanka z pracy 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Tiramisu dietetyczne Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe? Schudła 30 kilogramów. Metamorfoza Justyny Rolki Zdrowe słodkości z warzyw Co jeść na kolację, by schudnąć? Kolejny dzień z Moniką Honory, czyli: żeby schudnąć, trzeba jeść! 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych Lody Bananowe. Wersja Fit Przekąski do 100 kcal - jabłko, orzechy, warzywa, nabiał